Next-Gen Melvyl

De California Digital Library is een van de grootste digitale bibliotheken in de academische wereld met een gebruikersgroep verspreid over de tien campussen van de University of California. De CDL is nu met OCLC in zee gegaan voor een nieuwe versie van Melvyl, de gezamenlijke catalogus van de tien afzonderlijke UC-bibliotheken. Deze nieuwe catalogus is sinds kort – en voor een periode van een half jaar als pilot – in de lucht. Next Generation Melvyl biedt op basis van WorldCat Local toegang tot de volledige catalogus van de CDL gecombineerd met WorldCat zelf, de door Google i.h.k.v. Google Book Search gedigitaliseerde boeken én artikelindexen als ERIC, Medline en Article First.

Collega Robin van Schijndel oordeelde eerder al positief over de WorldCat Local-installatie van de University of Washington, maar deze van de CDL gaat nog een flink stuk verder. Niet vanwege de interface en functionaliteit van WorldCat Local, maar wel door de integratie van tien bibliotheekcatalogi met externe systemen als Medline. De ontwikkelingen staan wat dat betreft niet stil. Ook Aquabrowser, zoals die bijvoorbeeld door de University of Chicago is geïmplementeerd, zoekt buiten de eigen bibliotheekcatalogus, biedt de mogelijkheid tot inperking op facetten en de aantrekkelijke grafische presentatie van (aan-)verwante onderwerpen.

Is er überhaupt nog wel leven voor traditionele bibliotheeksystemen? Die vraag wordt door de CDL voorlopig in ieder geval nog positief beantwoord:

Q: Is there a continuing role for ILS-based OPACs?

A: It depends. While WorldCat.org might meet both campus and systemwide general resource discovery needs, there may be reasons for campuses to keep their ILS-based OPACs, for staff use or for more specialized purposes. The local OPACs are outside of the scope of this project. The goal of the pilot is to explore a replacement system for Melvyl.

En nog wat anders: is deze stap van de CDL niet een goed voorbeeld van hoe die ene Dutch Digital Library vorm zou kunnen krijgen? Als ik de berichten uit de UKB-werkgroep Innovatie Digitale Bibliotheek goed begrijp, zit men nog niet op die gezamenlijke lijn.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: