Bisons and dinosaurs

De Library Link of the Day van vandaag betreft een artikel in Library Journal waarin Google Book Search (GBS) wordt vergeleken met de bibliotheekcatalogus van de University of Buffalo (BISON genaamd). Zo’n 1.600 zoekacties die door studenten en medewerkers op een willekeurige dag in BISON zijn gedaan, zijn door de bibliotheek op identieke wijze herhaald in GBS. Resultaten: GBS levert vier keer zoveel hits op als BISON; als een zoekactie in BISON nul hits opleverde, genereerde GBS gemiddeld 350 hits; en terwijl zoekacties met nul hits 15% van het totaal aantal zoekacties in BISON uitmaakten, leverde GBS bij elke zoekacties resultaten.

Het is allemaal wat kort door de bocht uitgevoerd en door mij nu hier samengevat, maar de boodschap – ook in de ondertitel van het artikel weergegeven (“Is the BISON catalog going the way of its namesake?”) – is duidelijk: bibliotheken spelen een wedstrijd die eigenlijk al verloren is. De bibliotheek van UB wil nu wel op basis van dit onderzoek een “did you mean’-tool gaan implementeren en “no hits” nadrukkelijker gaan monitoren, maar je krijgt toch het idee dat dat eigenlijk maar rommelen in de marge is. BISON is weliswaar nog niet uitgestorven, maar het is wel vijf voor twaalf.

Hoe betrekkelijk dát overigens toch ook weer allemaal is, wordt duidelijk uit de Library link van nog geen week geleden met de al even omineuze titel Are Google, Yahoo the next dinosaurs?

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: