Wat willen ‘de studenten’?

Vanmorgen een eerste kennismakingsbijeenkomst met een groep studenten van geesteswetenschappen. Aanleiding vormde de al langer bestaande behoefte aan onze kant de contacten met deze groep gebruikers te intensiveren. De contacten met de onderzoekers en docenten (door de vakreferenten) en het facultaire management (door mijzelf) zijn wel goed georganiseerd, en leveren ook de nodige feedback over ons functioneren, maar die grote groep studenten blijft toch moeilijk grijpbaar. Het zijn er ook alleen al voor de geesteswetenschappen een kleine 6.500 en hoe bereik je die op een goede manier? We willen nu toch maar weer met een soort klankbordgroep gaan werken en hebben daartoe in overleg met de Facultaire Studentenraad een groep van vijf studenten bijelkaar gebracht.

Deze eerste bijeenkomst stond vooral in het teken van onderling kennismaken en verwachtingen uitwisselen. Tevens hebben we een aantal zaken geïnventariseerd die door de studenten als belangrijke aandachtspunten voor de komende periode worden gezien. Niet geheel verwonderlijk komen daar allerlei heel basale zaken op tafel, zoals draadloos kunnen printen, aantallen beschikbare pc’s, openingstijden van de verschillende locaties en het al dan niet ‘weren’ van studenten die niet aan de UvA of de HvA verbonden zijn. Maar daarnaast hebben we het ook over de rol en inbreng van de bibliotheek in het vaardighedenonderwijs gehad en de verschillende communicatiekanalen die gebruikt kunnen worden om die grote groep studenten te bereiken. Want dat dat laatste nog niet optimaal verloopt is duidelijk.

We hebben afgesproken met een frequentie van eenmaal per twee maanden bijelkaar te komen, zo nodig een extra bijeenkomst in te lassen, en altijd beschikbaar zijn om onderling informatie uit te wisselen. Het contact moet duidelijk beide kanten op gaan werken. Dit begin was goed, nu moeten we voor continuïteit gaan zorgen en er duidelijke verbeterpunten uit zien te halen.

’s Middags naar de crematie van oud-collega Ton Heijligers in Leiden. Ton was een vijftal jaren een van mijn directe collega’s in het managementteam van de UB. Altijd scherp, de puntjes op de i zettend, genietend van discussie en consciëntieus in het nakomen van afspraken. Voor catalogiserend Nederland was hij jarenlang het gezicht naar de buitenwereld; in IFLA-verband blies hij zijn partijtje meer dan mee. De bekroning daarvan was zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn verdiensten voor het bibliotheekvak. De aula was vol in Leiden, en er werd mooi gesproken door zijn vrouw en dochter.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: