E-books

Het borrelde afgelopen week weer in de e-book markt. “Is the electronic book approaching the tipping point?”, vroeg de The New York Times zich af n.a.v. de laatste BookExpo America. Onduidelijkheid over het succes van de Kindle van Amazon zorgt voor onrust bij grote uitgeverijen, al probeerde Amazons baas, Jeff Bezos, olie op de golven te gooien met de opmerking “Anything that lasts 500 years is not easily improved upon. (…) Books are so good you can’t out-book the book.”  De Kindle stond ook centraal in een analyse op de website van CNN. De techniek is zo ver, nu de inhoud nog, was de belangrijkste boodschap.

Maar hoe zit het met de komst van het e-book in het hoger onderwijs? Zitten we daar ook al op het ‘tipping point’? Mark Nelson analyseerde onlangs in de EDUCAUSE Review de situatie voor het Amerikaanse hoger onderwijs. Zijn conclusie:

“While we are already seeing the beginning of a shift to e-books on many campuses, higher education has probably up to five years to prepare for significant e-book adoption on campus – at least in the area of course materials, such as textbooks.”

Aan het eind van deze periode van vijf jaar gaat er volgens Nelson een generatie studenten naar het hoger onderwijs die gewend is aan het gebruik van e-books in het onderwijs, is er een commercieel succesvolle e-reader op de markt, zijn we een eind op weg naar e-books standaarden, zijn auteursrechtelijke kwesties grotendeels opgelost en bereiken nieuwe e-learning technologieën de status van volwassenheid. Nelson acht die vijf jaar overigens wel een conservatieve schatting, eerder is ook mogelijk (al constateert hij tegelijkertijd dat we dat nu inmiddels al twintig jaar roepen). Universiteiten kunnen zich echter beter maar gaan prepareren op dat omslagpunt, want het gáát gebeuren. “The thing is, no one knows when.”

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: