WoordenWolk

Narcis, de landelijke toegangspoort tot wetenschappelijke informatie, timmert de laatste tijd flink aan de weg. Sinds kort zijn ook alle onderdelen van DAREnet (DAREnet zelf, maar ook de Keur der Wetenschap en Proefschriften) in het portaal geïntegreerd. Er is een link gelegd met het e-depot voor datasets van DANS zodat zoekacties in Narcis voortaan niet alleen onderzoekers, onderzoeksprojecten of publicaties maar ook relevante datasets kunnen opleveren. Door de landelijke invoering van de Digital Author Identifier kan informatie afkomstig van verschillende instellingen aan een en dezelfde persoon gekoppeld worden.

Nieuw is ook de WoordenWolk (in normaal Nederlands tag cloud) die bij alle personen in Narcis getoond wordt. Deze WoordenWolk representeert de expertise van de betrokken onderzoeker en wordt gegenereerd o.m. op basis van de beschikbare publicaties.

Even uitproberen, bijvoorbeeld met onze kersverse Spinozapremie winnaar Joep Leerssen. Joeps WoordenWolk bestaat uit slechts drie ‘woorden’, die weinig specifiek zijn onderzoekszwaartepunten samenvatten. Irish studies, een van de redenen voor toekenning van de Spinozapremie, en ook de imagologie schitteren door afwezigheid. Wat dat betreft is er dus nog geen meerwaarde, behalve wellicht de mogelijkheid door te klikken op de woorden uit de wolk om te kijken welke onderzoekers nog meer op dat terrein werkzaam zijn. Andere voorbeelden leveren ongeveer hetzelfde resultaat op: wolken met weinig onderscheidend vermogen en geen aanvulling op de informatie die toch al beschikbaar is. Moet de KNAW nog maar eens goed naar kijken; één narcis maakt nog geen zomer.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: