Scopus vs. WoS (3)

And the battle goes on…

Elsevier heeft weer twee nieuwe features aan Scopus toegevoegd met een duidelijke knipoog richting ISI/Web of Science. In de eerste plaats biedt Scopus nu TopCited aan. Op basis van een eigen API die vrij beschikbaar wordt gesteld voor derden, laat Scopus zelf zien wat de twintig best geciteerde artikelen van de afgelopen vijf jaar zijn voor 26 verschillende disciplines inclusief een grafische display van de herkomst van de auteurs via Google Maps. ISI’s In-Cites en HighlyCited hebben er dus een concurrent bij.

Ook geesteswetenschappen is overigens in TopCited als een van de te kiezen wetenschapsgebieden gedefinieerd. De resultaten tonen onmiskenbaar de bekende zwakheden van Scopus op dit terrein: de dekking betreft slechts een gering aantal geesteswetenschappelijke vakgebieden en dus tijdschriften. Het aantal citaties is dan ook in absolute aantallen zeer beperkt in vergelijking tot de harde bèta-vakgebieden én de titels die boven komen drijven stammen alle uit de zeer interdisciplinaire (inderdaad, ook deels geesteswetenschappelijke) cognitiewetenschap.

Serieuzer wellicht is Scopus’ aanval op ISI’s impact factor. Met de nieuwe Journal Analyzer is het mogelijk maximaal tien tijdschriften tegelijk tegenelkaar af te zetten wat betreft aantallen citaties, aantallen artikelen en de trend in citaties gedeeld door artikelen. Daarvoor gebruikt Scopus uiteraard de eigen data vanaf 1996. De resultaten worden in overzichtelijke diagrammen gepresenteerd. Er volgt niet een eenvoudig getal uit zoals bij de impact factoren of de Hirsch-index, maar het maakt wel inzichtelijk hoe tijdschriften zich gedurende een bepaalde tijdsperiode relatief tot elkaar verhouden. En met een duidelijke steek onder water richting ISI’s Journal Citation Reports (die altijd een kalenderjaar achterlopen) stelt Elsevier “The data in the Scopus Journal Analyzer is updated every two months. For the first time ever, you can see where your journals stand right now, not where they were last year.”

To be continued…

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: