Een paar apart (1)

Vandaag samen met Monique Goemans, beleidsmedewerkster van de UB, op bezoek bij de mediatheek van ACTA en de Medische Bibliotheek (MB), twee buitenbeentjes in de UBA-familie, en niet alleen omdat ze letterlijk aan de buitenkant van Amsterdam gehuisvest zijn. De ACTA-mediatheek is nu nog te vinden in Slotervaart, in Amsterdam-West, maar er zit nieuwe huisvesting op de campus van de Vrije Universiteit aan te komen. De MB is ondergebracht in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam-Zuidoost, waar een aantal jaren geleden ook de faculteit der Geneeskunde al in geïntegreerd is. Al met al was het een lekkere trip waarbij tram, sneltram en metro voor vlekkeloze verbindingen zorgden.

ACTA is het samenwerkingsverband van UvA en VU voor de opleiding tandheelkunde. De mediatheek behoort wel nadrukkelijk als faculteitsbibliotheek tot het samenwerkingsverband UBA, maar formeel ligt de zeggenschap bij het paritair samengestelde bestuur van ACTA. Qua licenties doet ACTA momenteel mee als onderdeel van de UvA, maar voor de nieuwe huisvesting is nu gekozen voor integratie in de VU-campus. Wat dat voor consequenties gaat hebben is nog onduidelijk, zoals nog veel rond de toekomst van de mediatheek in het nieuwe gebouw onduidelijk is. Het Programma van Eisen dateert al weer van vijf jaar geleden en in de tussentijd heeft de tijd niet stilgestaan; ook bij onze eigen plannen voor nieuwbouw van de UB op het BG-terrein lopen we tegen dat gegeven aan.

De mediatheek zelf wekte de indruk van een drukke bijenkorf. Studenten liepen in en uit of zaten individueel of gezamenlijk te studeren. De balie wordt daarin gebruikt als algemene vraagbaak en het was opvallend hoe goed faculteitsbibliothecaris Sandra Koper en haar collega Joost de studenten veelal bij hun voornaam kenden. Onderzoekers en docenten laten zich volgens Sandra nauwelijks meer in de mediatheek zien; die vertrouwen vooral op wat er op hun scherm beschikbaar is. ACTA heeft daarmee een homogene (studenten)gebruikersgroep en hoeft daarnaast eigenlijk alleen rekening te houden met de studenten van de HBO-opleiding mondhygiëne (of zoals tegenwoordig met een mooi woord heet, mondzorgkunde) van INHolland, die in het ACTA-gebouw is ondergebracht. De studenten van deze opleiding profiteren optimaal van het informatieaanbod van én de ondersteuning door de ACTA-mediatheek.

(wordt vervolgd)

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: