Personeel onder de loep

Op het Maagdenhuis wordt al sinds jaar en dag gebouwd aan het Business Warehouse van de UvA, dé opslagplaats van alle relevante data over personeel, studenten, financiën etc. van de hele instelling. Een deel van die cijfers vindt z’n weg naar het web. Daarnaast doen de bouwers van Bestuurlijke Informatie periodiek verslag van al hun cijferverzamelarij in Fact, het feitenblad van de UvA; deze keer is de focus op het personeel. Twee opvallende cijfers:

1) het percentage medewerkers met een niet-Nederlandse nationaliteit is in de afgelopen jaren met 50% gestegen, van 9 in 2003 naar 14% in 2007. Dat zien we ook om ons heen. Veel nieuwe medewerkers bij de faculteiten komen uit het buitenland. En onder de studenten is dat al niet anders: ook daar is bij de instroom van nieuwe studenten een gestage stijging te zien van het aantal buitenlandse studenten, zeker ook onder de masterstudenten. Voor de bibliotheek betekent dat nog nadrukkelijker dat we in onze dienstverlening niet alles alleen maar in het Nederlands kunnen blijven doen, maar serieus werk moeten blijven maken van onze Engelstalige interfaces, van de website en van en in de Digitale Bibliotheek.

2) het percentage 55+ers onder het wetenschappelijk personeel is UvA-breed 35%. Deze groep gaat in de komende tien jaar met pensioen. De hoogte van het percentage verraste me nog. In de afgelopen jaren is bijvoorbeeld al bij de Faculteit der Geesteswetenschappen veel wetenschappelijk personeel met pensioen gegaan en opgevolgd, in het kader van het zgn. Nieuwe Generatieoffensief, door jonge, veelbelovende nieuwelingen. Desondanks ligt het percentage bij de FGw zelfs nog hoger, nl. op 40%. We moeten dus ook in de komende jaren rekening blijven houden met een sterke verjonging van de groep docenten en onderzoekers.

Vertaald naar onze eigen organisatie: ik heb geen recente gegevens over de UB, maar als ik alleen naar mijn eigen afdeling kijk is het percentage 55+ers nog veel hoger dan bij de FGw, nl. 65%. De komende jaren vertrekt een groot aantal vakreferenten met veel kennis en ervaring. Dat heet zowel een bedreiging als een kans te zijn. Bij andere afdelingen speelt dit iets minder omdat er vaak sprake is van een evenwichtiger leeftijdsopbouw en er ook meer doorstroming plaatsvindt waardoor verjonging betrekkelijk vanzelfsprekend is.

Advertenties

2 comments so far

  1. Joke Sterringa on

    Een interessant recent artikel over het achterhaald zijn van verplichte pensioenering op je 65e is te lezen op


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: