Technologie update uit Rotterdam

Technologie Update voor Kenniswerkers, daarvoor was ik gisteren in Rotterdam. Nu weet ik niet precies wat een ‘kenniswerker’ is (toch al ruim 40.000 hits in Google), maar met een track De Digitale Bibliotheek beschouwde ik mezelf wel als behorende tot de doelgroep. Ook omdat er niet een Technologie Update in het vooruitzicht werd gesteld waarbij de techniek zelf voorop stond, maar meer de stand van de techniek en wat ons mogelijk nog te wachten staat.

Een gevarieerd samengesteld publiek van zo’n 200 kenniswerkers (een dwarsdoorsnede van de NVB-leden, zo leek het) kreeg een gevarieerd programma voorgeschoteld. Het begon met UvA-hoogleraar Dany Jacobs over de culturele kant van innovatie, de barrières tegen innovatie en de nuchtere constatering dat 99% van de innovatie niet revolutionair maar gradueel is, en dan vaak al moeilijk genoeg om te realiseren. Het eindigde, althans voor mij, met de Antwerpse bibliothecaris Patrick Vanouplines die de resultaten presenteerde van een onderzoek naar de impact-factoren van Open Access-tijdschriften en de inspanningen die het gekost heeft om een lijst van tijdschriften samen te stellen die Vlaamse onderzoekers die door de Vlaamse NWO worden ondersteund kan helpen het beste OA-tijdschrift op hun vakgebied te kiezen. Die Vlaamse onderzoekers zijn daar, voorlopig nog in tegenstelling tot hun Nederlandse door NWO gesubsidieerde collega’s, namelijk toe verplicht. Met passie en trots kon hij melden dat er eindelijk (dankzij zijn inspanningen?) overeenstemming was bereikt tussen Thomson/ISI (eigenaar van de Journal Citation Reports) en de Directory of Open Access Journals over onderlinge uitwisseling van gegevens.

Daar tussenin presenteerde onze eigen Marc van den Berg een brede waaier van web 2.0-toepassingen in de (wetenschappelijke) bibliotheekwereld, een mashup van eerdere presentaties over hetzelfde onderwerp, maar nu afgesrond met enige speculatieve vergezichten op web 3.0 (waarvan de zegeningen in het komende decennium in de sterren staan). We zullen hem daar t.z.t. niet aan herinneren. Josje Calff maakte zich sterk voor landelijke, misschien zelfs wel internationale coördinatie van alle digitaliseringsprojecten met uiteraard als dubbele doelstelling het beschikbare geld zo efficiënt mogelijk te besteden én dubbel werk te voorkomen. Tussendoor brak ze ook nog een lans voor één Digitale Openbare Bibliotheek (van/voor) Nederland. Bij één wetenschappelijke Digitale Bibliotheek voor Nederland hield ze wijselijk een aantal slagen om de arm. De ervaringen op het gebied van landelijke licenties dwingen inderdaad op dat vlak tot enige bescheidenheid, al hebben de UKB-bibliotheken in het laatste beleidsplan landelijke samenwerking opnieuw hoog op de agenda gezet. Eerst zien, dan geloven. Uit Noorwegen kregen we tenslotte een geslaagd voorbeeld van dergelijke landelijke samenwerking gepresenteerd, de e-only bibliotheek voor alle Noorse ‘gezondheidswerkers’. Één portal, met landelijke licenties voor het commercieel afgenomen materiaal en door Vivisimo geleverde technologie.

Wouter Gerritsma sprak nog een column uit die inmiddels op zijn eigen blog, inclusief zijn impressies uit Rotterdam, is terug te lezen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: