Against the Grain

Een van de aardigste vaktijdschriften die ik ken is Against the Grain. Zes keer per jaar ongeveer 100 pagina’s vol met artikelen, productbeschrijvingen, columns en een beetje gossip. Nog steeds alleen in papieren vorm beschikbaar, hetgeen inmiddels in de LIS-wereld een uitzondering begint te worden, al is er sinds enige tijd ook een elektronische aanvulling beschikbaar.

Ik kwam voor het eerst in aanraking met Against the Grain tijdens een werkbezoek aan de Elmer Holmes Bobst Library van New York University. NYU is een samenwerkingspartner van de UvA. Collega’s van Bobst noemden AtG als een van de belangrijkste bronnen om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen in de wereld van bibliotheken, uitgeverijen, tussenpersonen en leveranciers. En dat is het ook voor mij gebleken. De rubriek Legal Issues sla ik steevast over vanwege de te grote verschillen tussen de Amerikaanse en Nederlandse (auteurs-)rechtspraktijk; De rubriek Rumors scan ik op opvallende overstapjes en gebeurtenissen maar heeft een redelijk hoog ons-kent-ons-gehalte (en zo ingevoerd in de Amerikaanse bibliotheekwereld ben ik nu ook niet weer niet), maar voor de rest is het elke twee maanden een bron van informatie over ‘het vak’ onder het motto Linking Publishers, Vendors and Librarians. Alle drie genoemde groepen zijn nadrukkelijk bij het blad betrokken en krijgen ook alledrie de ruimte om hun invalshoek te promoten. De column Back Talk van Hong Kong University library director Tony Ferguson en de rubriek IMHBCO (In My Humble But Correct Opinion) van consultant Rick Anderson staan bijna altijd borg voor prikkelende gedachten.

In het april-nummer, het eerste van een tweeluik over The Google Effect, gaat het o.m. over het gebruik van Google voor catalogiseerwerkzaamheden, het nut van Google Docs als samenwerkingsomgeving en Google Scholar versus vakspecifieke bibliografische databases. Een citaat uit het laatste artikel:

“Two basic questions worth considering when evaluating subscription and instruction choices: 1. How is this database better than Google Scholar? 2. Assuming the subscription product is better, is the advantage worth the money and resources that would have to be devoted to it?”

Drijvende  kracht achter AtG is Katina Strauch, hoofd collectievorming van de bibliotheek van het College of Charleston in Charleston, North Carolina. Een aantal jaren geleden deed ze nog een vergeefse gooi naar het, zeker in de VS, prestigieuze presidentschap van de ALA. Ze is ook initiatiefnemer en na 27 jaar ook nog steeds de organisator van de jaarlijkse Charleston Conference met als thema Annual Issues in Book and Serial Acquisition. Ook daarvan zeiden de collega’s van Bobst Library, als iets een nuttige en waardevolle conferentie is, dan is het deze wel. Het programma ziet er elk jaar inderdaad ook aantrekkelijk uit, maar het is er nog steeds niet van gekomen een keer te gaan… Ik doe het dus met de congresverslagen die jaarlijks door Libraries Unlimited op de markt gebracht worden, en die volgens de NCC vaak alleen maar in Amsterdam aanwezig zijn. Hetzelfde geldt ook overigens voor AtG zelf! Toch goed dat er in het kader van het landelijke BGW-project nog zwaartepuntafspraken gemaakt zijn.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: