Buurten bij de juristen

Op bezoek vandaag bij collega Mieke Vermeulen, faculteitsbibliothecaris van de Juridische faculteit. De Juridische Bibliotheek (JB) vormt geen onderdeel van de, centrale, UB-organisatie maar is organisatorisch nog gewoon ingebed in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Ze bevindt zich daarmee in dezelfde positie als de Medische Bibliotheek, de bibliotheek van ACTA (Tandheelkunde) en de bibliotheek van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, al zal die laatste hoogstwaarschijnlijk in de loop van dit jaar ook onder de vleugels van de UB komen. De faculteitsbibliotheek Geesteswetenschappen maakt al sinds 1999 deel uit van de UB-organisatie; Economie en Bedrijfskunde (FEB) en Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) vormen daar sinds 2006 onderdeel van. Al met al in organisatorisch opzicht een wat gecompliceerd plaatje waar Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UBA) als overkoepelende term voor is gekozen. Een van de twee adjunctdirecteuren van de UB heeft de onderlinge samenwerking tussen de faculteitsbibliotheken en met de centrale diensten (Elektronische Diensten, Publieksdiensten, Verwerving & Ontsluiting) in zijn portefeuille. Dat ligt nu dus deels op mijn bordje en mede daardoor ook vandaag dit bezoek aan Mieke.

De Juridische Biblbiotheek, en de faculteit der Rechtsgeleerdheid, zijn nu nog gehuisvest in de historische Oudemanhuispoort. Maar hoe lang nog? In het huisvestingsplan van de UvA wordt uitgegaan van concentratie van de bèta-faculteit in de Watergraafsmeer (zie nieuwbouw), vervolgens concentratie van alle sociale wetenschappen op en rond het Roeterseiland, en als sluitstuk concentratie van alle geesteswetenschappers, inclusief nieuwbouw voor de Universiteitsbibliotheek, op en om het Binnengasthuisterrein. De positie van de juristen is nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Op de huidige plaats blijven zitten of bij de gamma’s aansluiten op het Roeterseiland? (zodat de OMHP ook vrij komt om een deel van de geesteswetenschappers te huisvesten). Het laatste woord is hierover nog niet gezegd, maar het lijkt voor de juristen toch in de richting van het Roeterseiland te gaan, al zal er nog wel wat water door de Amstel stromen voordat het zover is.

Uiteraard is die huisvestingskwestie een zaak die Mieke nadrukkelijk bezig houdt. Maar daarnaast hebben we het ook gehad over Readers Online, de (on-)mogelijkheden van dynamisch collectiebeheer, inzet van personeel en de veranderende rol van informatiespecialisten, en de relatie tussen centrale UB (en onderdelen daarvan) en haar faculteitsbibliotheek. Zaken waar ik als faculteitsbibliothecaris voor geesteswetenschappen ook mee te maken heb, maar vanwege een andere organisatorisch uitgangspunt vaak op een andere manier. Kortom, een nuttig gesprek dat ik ook met de andere faculteitsbibliotheken nog ga voeren.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: