Scopus vs. WoS (2)

Ik kreeg via de mail een uitnodiging een vragenlijst in te vullen over Scopus en de dekking van de geesteswetenschappen in dat bestand. Zoals bekend is dat een belangrijk minpunt van Scopus ten opzichte van WoS en een van de redenen waarom m.n. universiteitsbibliotheken van grote (klassieke) universiteiten met een breed opleidingenaanbod nog niet van Web of Science af willen (kunnen?). De Arts & Humanities Citation Index, onderdeel van WoS, biedt immers wel vanaf 1975 tijdschriftartikelen, referenties en citaties voor alle geesteswetenschappelijke disciplines.

Scopus heeft deze witte vlek in het eigen bestand (ca. 250 geesteswetenschappelijke titels op een totaal van meer dan 15.000) natuurlijk al lang onderkend en er ook al iets aan gedaan: diegenen die een licentie voor Scopus hebben afgesloten én ook een licentie hebben op een aantal A&I-bestanden van CSA (bijv. ARTBibliographies Modern en Linguistics and Language Behavior Abstracts) kunnen vanuit Scopus ook gelijktijdig die CSA-bestanden doorzoeken met het Scopus-materiaal.

Maar dat is niet genoeg en Scopus is nu aan het onderzoeken hoe het beter kan. Uit de vragenlijst blijkt dat men denkt aan een uitbreiding van het aanbod van 250 naar 1.100 geesteswetenschappelijke titels (opvallend genoeg, of juist niet, ongeveer hetzelfde aantal dat in de A&HCI/WoS wordt geïndexeeerd). ik verwacht niet dat de uitkomst van dit onderzoek heel verrassend zal zijn, nl. doen! Maar de effectuering daarvan zal nog altijd niet het ideale eindresultaat opleveren. Scopus verlangt nl. van alle opgenomen titels minimaal een English-language title en English-language abstracts (zie Content Coverage). Veelal zijn die gewoonweg niet voorhanden.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: