Opleidingscommissie

Vanmorgen bijeenkomst van de Opleidingscommissie, samengesteld uit een aantal UB-sectorhoofden en faculteitsbibliothecarissen onder voorzitterschap van P&O-er Wijbrand Bus. We kwamen voor het eerst in lange tijd weer eens bijelkaar. Niet dat we opleidingen niet belangrijk vinden; tijdens de vergadering werd Nol een aantal keren instemmend aangehaald: “op het opleidingsbudget wordt niet beknibbeld”. En dat gebeurt ook niet: voor individuele medewerkers is er bijna altijd budget beschikbaar voor hun specifieke opleidingswensen en daarnaast worden er geregeld UB- of UBA-brede opleidingstrajecten aangeboden, zoals in het afgelopen jaar een opleidingstraject Coachend leidinggeven voor (beginnende) afdelingshoofden en teamleiders.

Eerst moesten we ons door de gebruikelijke budgettaire problematiek heenwerken: over 2007 valt niet goed na te gaan waaraan het budget besteed is en voor 2008 is er geen centraal budget maar is het budget herverdeeld over de sectoren. Hoe dat gaat uitpakken is onduidelijk, maar het adagium blijft gelukkig: “op het opleidingsbudget wordt niet beknibbeld”. Met name voor sector- en UB-overschrijdende trajecten moeten er waarschijnlijk weer extra toerekeningen gemaakt worden. Daar komen we wel uit.

Vervolgens hebben we ons gestort op een actualisering van het Opleidingsprogramma 2008-2009. Dat is wel hoog nodig want op ons intranet staat nog de versie 2005-2006. Over een paar weken gaan we inplannen wat we dit en komend jaar nog als gezamenlijke trajecten gaan aanbieden. I.h.k.v. het universitaire speerpunt internationalisering komt er waarschijnlijk een nieuw traject gericht op het verbeteren van de Engelse taalvaardigheid van onze medewerkers. Verder kwam als aandachtspunt de relatie opleidingen – competenties – functieprofielen aan de orde. Er is behoorlijke onvrede over de bruikbaarheid van de Hay-profielen bibliotheek-technisch medewerker en informatiespecialist. Aanpassing op landelijk niveau is daarbij waarschijnlijk te hoog gegrepen, maar UBA-brede actualisering, met inbegrip van competentieprofielen en opleidingseisen, is wel een haalbare kaart. Goed voor de oer-Hollandse oplossing: daar belasten we een werkgroepje mee.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: