SURFdiensten Licentiedag

Vandaag de hele dag naar Utrecht geweest voor de jaarlijkse contactdag van de zgn. licentiecontactpersonen (LCPs) van SURFdiensten. De LCPs zijn de eerste aanspreekpunten voor de mensen van het Licentiebureau van SURFdiensten die namens UKB licenties onderhandelen met aanbieders van digitale content. Marcel Ottenbros is LCP voor de UB Amsterdam en ik ging met hem mee vanwege het vaste agendapunt Elektronische bestanden op de CFB-agenda. In het CFB-overleg wordt ondermeer besloten over de besteding van het EB-budget en een aanzienlijk deel van die bestedingen vloeit voort uit de activiteiten van het Licentiebureau.

Van bijna alle UBs waren één of twee vertegenwoordigers aanwezig en daarnaast was het Licentiebureau zelf ook op volle sterkte present in de personen van John Janssen, Els van Adrichem, Pim Slot en onze eigen Nol. Gemiddeld één dagdeel per week zet hij zijn SURF-pet op en onderhandelt dan licenties die hij vervolgens met zijn UBA-pet op moet accepteren, of niet. Daarbij wordt hij op zijn vingers gekeken door de werkgroep Licenties van UKB, samengesteld uit een aantal van zijn directe collega-universiteitsbibliothecarissen. Potentieel een bron van conflicten en belangentegenstellingen, maar in de praktijk blijkt het allemaal heel redelijk te functioneren.

De dag zelf was vooral informatief, zeker voor iemand zoals ik die tot nu toe vooral als ‘consument’ van aangeboden licenties heeft gefunctioneerd. Dit leverde een blik achter de schermen van dat aanbod en dan vooral van de problemen waar al die beheerders van die licenties (zeg maar de ‘Marcel Ottenbrossen’ van alle UBs) in de dagelijkse praktijk mee te worstelen hebben. Niet benijdenswaardig gelet op de wijze waarop met name de grote commerciële uitgeverijen met titel- en abonnementsbestanden blijken om te gaan. Eigenlijk onbegrijpelijk gelet om de bedragen waarom het gaat.

Nieuw aanbod was er ook. Swets presenteerde het product ALJC, de ALPSP Learned Journals Collection, ruim 700 elektronische tijdschriften van kleinere wetenschappelijke uitgeverijen die nu via één platform worden aangeboden. Moeten we zeer zeker naar gaan kijken, al is er overlap met het aanbod zoals we dat nu al hebben. Alle tijdschriften van Brill zitten bijvoorbeeld in het pakket. Aantrekkelijkste onderdeel van het aanbod vormen de tijdschriften van Walter de Gruyter; daar kunnen we met name de geesteswetenschappers een plezier mee doen. Maar er zal eerst een goede analyse gemaakt moeten worden van het totale aanbod, want goedkoop is het niet. Daarnaast is er nog de mogelijkheid van een flinke korting via de Knowledge Exchange, het samenwerkingsverband van SURF met de Britse JISC, de Duitse DFG en de Deense DEFF. Kortom, werk aan de winkel.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: